Stille getuigen van de rijke (en soms ook pijnlijke) geschiedenis van Bonaire vertellen een verhaal dat niet vergeten mag worden. Op Landgoed Bolivia ontmoet het verleden de toekomst.
Op Landgoed Bolivia zijn nog sporen terug te vinden van de eerste bewoners van Bonaire. Zo’n 3.600 jaar geleden arriveerden eerste groepjes Indianen per kano op het door vulkanische activiteit ontstane eiland. Honderden inscripties in de grotten herinneren aan hun aanwezigheid. De oorspronkelijke bewoners werden verdreven nadat Spanje het eiland in 1499 bezit nam.
Zoutwinning
In 1636 kwam Bonaire onder bestuur van de West-Indische Compagnie die ten behoeve van de haringkakerij serieus werk maakte van de zoutwinning. Op andere delen van het eiland werden staatsplantages aangelegd, onder meer om houtskool te produceren waarvoor een groot deel van de bebossing is opgeofferd. Na de afschaffing van de slavernij (1863) kwam Plantage Bolivia in familiehanden. Het terrein werd gebruikt voor kleinschalige landbouw en het fokken van geiten die werden verkocht aan buureiland Curaçao.
Redden
In de jaren 60 werd het terrein verkocht aan Amerikaanse investeerders. Deze keken er echter niet naar om waardoor rondzwervende geiten en wilde ezels vrij spel kregen en het landschap steeds meer verdorde. Eind 2019 kocht ondernemer Meine Breemhaar de voormalige plantage met de bedoeling het gebied van de definitieve ondergang te redden door de natuur te herstellen, het aanwezige culturele erfgoed (zoals een slavenmuur en vervallen monumentale plantagegebouwen) te restaureren en tegelijkertijd bij te dragen aan het oplossen van de woningnood en het bevorderen van de lokale landbouw om de afhankelijkheid van (dure) import te verminderen.
Museum
Om de historie van het gebied levend te houden, wordt een van de te restaureren plantagehuizen ingericht als museum. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de archeologische waarde van het gebied zoals eeuwenoude rotstekeningen. Het is de bedoeling wandeltochten te organiseren waarbij rangers over de geschiedenis vertellen en uitleg geven over de unieke biodiversiteit van het gebied.
Meer weten?
Stel uw vraag via het contactformulier.